Spread the love

Exemplar Problem and Solution

MCQs 2

Question: 10. The correct sequence of reproductive stages seen in flowering plants is

(a) Gametes, zygote, embryo, seedling

(b) Zygote, gametes, embryo, seedling

(c) Seedling, embryo, zygote, gametes

(d) Gametes, embryo, zygote, seedling

Answer: (a) Gametes, zygote, embryo, seedling

Question: 11. The number of chromosomes in parents and offsprings of a particular species remains constant due to

(a) Doubling of chromosomes after zygote formation

(b) Halving of chromosomes during gamete formation

(c) Doubling of chromosomes after gamete formation

(d) Halving of chromosomes after gamete formation

Answer: (b) Halving of chromosomes during gamete formation

Question: 12. In Rhizopus, tubular thread-like structures bearing sporangia at their tips are called

(a) Filaments

(b) Hyphae

(c) Rhizoids

(d) Roots

Answer: (b) Hyphae

Question: 13. Vegetative propagation refers to formation of new plants from

(a) Stem, roots and flowers

(b) Stem, roots and leaves

(c) Stem, flowers and fruits

(d) Stem, leaves and flowers

Answer: (b) Stem, roots and leaves

Question: 14. Factors responsible for the rapid spread of bread mould on slices of bread are

(1) Large number of spores

(2) Availability of moisture and nutrients in bread

(3) Presence of tubular branched hyphae

(4) Formation of round shaped sporangia

(a) (1) and (3)

(b) (2) and (4)

(c) (1) and (2)

(d) (3) and (4)

Answer: (c) (1) and (2)

Question: 15. Length of pollen tube depends on the distance between

(a) Pollen grain and upper surface of stigma

(b) Pollen grain on upper surface of stigma and ovule

(c) Pollen grain in anther and upper surface of stigma

(d) Upper surface of stigma and lower part of style

Answer: (c) Pollen grain in anther and upper surface of stigma

Question: 16. Which of the following statements are true for flowers?

(1) Flowers are always bisexual

(2) They are the sexual reproductive organs

(3) They are produced in all groups of plants

(4) After fertilisation they give rise to fruits

(a) (1) and (4)

(b) (2) and (3)

(c) (1) and (3)

(d) (2) and (4)

Answer: (d) (2) and (4)

Question: 17. Which among the following statements are true for unisexual flowers?

(1) They possess both stamen and pistil

(2) They possess either stamen or pistil

(3) They exhibit cross pollination

(4) Unisexual flowers possessing only stamens cannot produce fruits

(a) (1) and (4)

(b) (2), (3) and (4)

(c) (3) and (4)

(d) (1), (3) and (4)

Answer: (b) (2), (3) and (4)

Question: 18. Which among the following statements are true for sexual reproduction in flowering plants?

(1) It requires two types of gametes

(2) Fertilisation is a compulsory event

(3) It always results in formation of zygote

(4) Offspring formed are clones

(a) (1) and (4)

(b) (1), (2) and (4)

(c) (1), (2) and (3)

(d) (1), (2) and (4)

Answer: (c) (1), (2) and (3)

Author